
לקראת הסופ”ש הגשום הקרוב עלתה לי בראש המחשבה שוודאי עלתה גם לכם: מה כדאי לעשות עם הילדים?… בעצם, למה בכלל לעשות משהו: הרי אין דבר יותר כיף מלשבת יחד בבית, להתכרבל מתחת לפוך ולשתות שוקו חם עם הילדים שמשחקים יחד טאקי, או בונים יחד בלגו בכיף…
ועכשיו, למציאות: הילדות מתעוררות בשש (מי אחראי על השעון הביולוגי של הילדים, שבאמצע השבוע בקושי מתעוררים בשמונה אבל בשבת מזנקים מהמיטות עם הזריחה, כאילו יש להן משמרת חלוקת עיתונים על הראש?!) ואז זה מתחיל: משחקים קצת, אוכלים, רואים סדרה מצוירת, משחקים עוד קצת, שוב אוכלים, מסתכלים בשעון- בקושי שמונה. מסתבר שהזמן דווקא עובר לאט כשנהנים- וגם כשרבים : כי בשלב הזה הגדולה מסלקת את הקטנה מחדר המשחקים באיומים, הקטנה צובטת אותה בפעולת תגמול, וההסלמה ממשיכה במהירות עד שבסוף הן מוצאות אויב משותף: הספה בסלון, עליה הן מסתערות במשחק האהוב עליהן: “טרמפולינה”. לנו נשאר רק לנסות לעצור את ההתדרדרות לפני שמישהי תיפול- וזה יגמר בבכי במקרה הטוב או במוקד הרפואי במקרה הפחות טוב…
אז איך שורדים את הימים החורפיים (שלמזלנו הם מועטים במדינה שלנו) – ומה עושים עם הילדים בסופשבוע גשום? ובכן, גם כאן אפשר להיעזר במודל פ.ע.י.מ.ה:
פרופורציות, עקביות, ישימות, מידע והתבוננות
פרופורציות: חשוב לזכור שמדובר בסך הכל ביום שבת- לכל היותר כמה שעות של בילוי משפחתי, ולכן אין טעם להעמיס תכנונים רבים מדי שבסופו של דבר במקום כיף יובילו ללחץ ותסכול. בחרו בילוי אחד – ותנו לו מקום וזמן ככל שיידרש. חשוב גם לזכור שעדיף להתאים את התכניות לבני הבית, כי כשמנסים להתאים את בני הבית לתכניות- לרוב זה נגמר באכזבה, תסכול, וריבים מיותרים. כלומר אם תכננתי לקום מוקדם לטיול עם חברים בצפון, אבל בן הזוג דווקא חשב יותר בכיוון של לישון עד מאוחר ולהישאר בבית כי היה לו שבוע קשה בעבודה- עדיף למצוא תכנית משפחתית שמתאימה לכולם ולדחות את הטיול לפעם הבאה.
עקביות וישימות: מרגע שקיבלנו (בשיתוף הילדים כמובן) החלטה על בילוי משפחתי- עלינו להיות עקביים. אני לא אספר לילד שלי שהולכים ללונה פארק ואחרי כמה דקות אגיד לו שבסוף נשארים בבית כי אין כמו זמן איכות משפחתי. את מה שהבטחנו אנחנו מקיימים ואם אין אפשרות בגלל גורמים שלא תלויים בנו- חשוב לשתף בכך את הילדים, ולמצוא יחד בילוי חלופי.
מידע מוקדם: כשבוחרים בילוי משפחתי, חשוב לזכור את הנתונים שאנחנו יודעים על הילדים שלנו: אם הילדה שונאת טיולים בטבע- אם הילד מתקשה לשבת יותר מרגע אחד באותו מקום- אולי סרט בקולנוע זה לא רעיון טוב. אם הילד מעדיף אוכל פשוט – יהיה חבל לבזבז זמן, כסף ועצבים במסעדת גורמה. בנוסף כדאי לצבור כמה שיותר מידע מוקדם על מקום הבילוי ולשתף במידע את הילדים. הבת שלי למשל מאוד התאכזבה בפעם הראשונה כשלקחנו אותה לבריכת כדורים- והיא גילתה שבבריכה הזו אין מים… ילד שמשתפים אותו בהחלטה- הוא ילד שירצה להשתתף בבילוי.
התבוננות– מרגע שהתחלנו בפעילות, אל תשכחו להתבונן מדי פעם על הילדים ב”מבט מהצד”, ולא רק מתוך הסיטואציה שגם אתם שותפים לה: האם הפעילות שבחרנו מתאימה להם? האם היא מוציאה מהם צדדים חיוביים? מה ניתן לעשות כדי לשפר? מה הלקחים המיידים ומה הלקחים לפעם הבאה? כדאי גם לעבור להתבוננות פעילה כלומר- לשאול את הילדים מה הם אוהבים בפעילות ומה לא, מה מתאים יותר ומה פחות.
אז מה אפשר לעשות בבית?
#הכנת טריוויה משפחתית- שאלות ותשובות על בני הבית.
#יצירה: ציור, המצאת סיפור משפחתי, הכנת “עבודה”, או כל רעיון יצירתי אחר, למשל: השבוע הגדולה שלי המציאה משחק בו היא בוחרת צורה, וכל בני הבית צריכים לצייר ציור שהתחיל בצורה שנבחרה. למשל- משולש יכול להפוך לבית, עיגול לאופניים, מלבן למשאית וכו’- כשמפליגים עם הדמיון הכל אפשרי…
#בילוי בחוץ שמותאם לגשם: סרט משפחתי בקולנוע, באולינג, מסעדה או ג’ימבורי.
#בילוי חוץ- בבית: אפשר להפוך את הבית לאולם קולנוע עם סרט בVOD –, פופקורן ואפילו כרטיסי קולנוע שהילדים ייצרו מקרטון. או להפוך את הסלון לג’ימבורי עם מזרנים וכריות (לא מומלץ לחולי סדר וניקיון )
#אפשר גם ללכת על הקלאסיקה האהובה מילדותנו לבנות אוהל משמיכות ורהיטים בבית!
#טורניר פאזלים/ מונופול / משחקי קופסא
#ואפשר אפילו לנסות לנצל את הזמן ל”עבודות יזומות” כמו סידור משותף של חדר המשחקים- מחליטים עם הילדים מה אפשר לתרום, מה לא שמיש ומה כדאי לשים איפה, לפי מה שהכי בא להם לשחק איתו. תתפלאו עד כמה ילדים יכולים ליהנות מפעילות זו, במיוחד אם היא מלווה במוסיקה ותחרויות תוך כדי.
#הכנת ארוחה משפחתית ביחד עם הילדים- חלוקת תפקידים: עריכת שולחן, חיתוך הסלט, הכנת שקשוקה, פסטה, עוגיות… הילדים ישמחו לקחת חלק פעיל שגם יתרום מאוד להתפתחות ולחיזוק תחושת האחריות שלהם.
זהו, ותזכרו- גם אם לא יצא בדיוק כמו שתכננתם, תהיה לכם הזדמנות נוספת בדיוק בעוד שבעה ימים